info@itsiosoe.gr

Στείλτε μας email

2310 319 444

Καλέστε μας

Συμβουλές για ξύλινο δάπεδο

Το ξύλο σαν δομικό υλικό, είναι εκείνο που καταρχήν χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και συνεχίζει να χρησιμοποιεί, παρά την πληθώρα υποκατάστατων υλικών που η τεχνολογία επινόησε και η αγορά προσπάθησε να καθιερώσει.

Το ξύλινο δάπεδο ανέκαθεν κυριαρχούσε και κυριαρχεί στις κατασκευές δεδομένου ότι ως φυσικό υλικό είναι ζωντανό και φιλικό καθώς καταφέρνει να συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες λύσεις που κατά καιρούς προτείνονται.

Συγκεκριμένα το ξύλινο δάπεδο:

 • Εξασφαλίζει ζεστασιά και οικονομία θέρμανσης το χειμώνα καθώς και δροσιά το καλοκαίρι.
 • Δε συγκρατεί ηλεκτροστατικά ρεύματα προστατεύοντας τον άνθρωπο από εποχιακές παθήσεις.
 • Είναι ζεστό και φιλικό στον άνθρωπο όχι μόνο αισθητικά, αλλά και τεχνικά, εφόσον διαθέτει φυσική ελαστικότητα που προστατεύει από τραυματισμούς σε περιπτώσεις πτώσεων ατόμων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
 • Δε δημιουργεί προβλήματα που προκαλούν άλλα, μη αεριζόμενα υλικά και επιφάνειες.
 • Αποτελεί την πλέον οικονομική λύση, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται αισθητικές ενισχύσεις, οι οποίες κοστίζουν και είναι απαραίτητες σε επιλογές υποκατάστατων.

Καρφωτά δάπεδα

Η υγρασία είναι εχθρός του ξύλου. Τα ξύλινα δάπεδα πρέπει να τοποθετείται σε στεγνούς χώρους, χωρίς νερό και υγρασία (Π.χ. όχι σε νωπό μπετόν ή σε χώρους που μόλις σοβατίστηκαν). Αν δεν συντρέχει η παραπάνω προϋπόθεση, τότε πρέπει να γίνει υγρομόνωση με  αστάρι, ειδικά υγρομονωτικά ή πλαστικά φύλλα. Σε συγκεκριμένα σημεία, όπως π.χ. κατωκάσια στις πόρτες, χρησιμοποιούμε σιλικόνη, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις τοποθετούμε σχάρες εξαερισμού.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσει ο τεχνίτης  στη βάση (καδρόνι και ψευτοπάτωμα), με καλή στερέωση και αλφαδιά ώστε τα παρκέτα να εφάπτονται μεταξύ τους χωρίς να δημιουργούνται κενά, να αποφύγουμε τρίξιμο του δαπέδου. Για καλύτερο αποτέλεσμα, εκτός από τα καρφιά, πρέπει να χρησιμοποιούμε κόλλα σε κάθε σημείο που εφάπτονται τα ξύλα.

* Ειδικές προδιαγραφές ισχύουν σε περίπτωση που θέλουμε να ενισχύσουμε την ηχομόνωση.

Κολλητά δάπεδα

Απαραίτητη προϋπόθεση για καλό κολλητό δάπεδο, είναι να τοποθετηθεί σε εντελώς επίπεδη, σταθερή και στεγνή επιφάνεια. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να επέμβουμε διορθωτικά με ειδικά αστάρια. Χρησιμοποιούμε κόλλα συμβατή με τα αστάρια και προσέχουμε να μην απλώνεται πολύ υλικό και σε μεγάλη έκταση κατά την τοποθέτηση, για να  να υπάρχει καλή πρόσφυση με το ξύλο κατά την κόλληση. Καλό είναι στα ήδη κολλημένα να μπαίνει βάρος  ώστε να μην ανασηκώνονται πριν στερεοποιηθεί καλά η κόλλα. Μεταξύ κόλλησης και βερνικώματος πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος τουλάχιστον μιας εβδομάδας για να έχει πάρει το κάθε ξύλο την οριστική του θέση,  αλλά και οι όποιες υγρασίες να έχουν διαφύγει μέσα από τους πόρους του ξύλου.

Πλωτά δάπεδα

Πλωτά δάπεδα λέγονται τα  laminate  (συνθετικά) ή τα προγυαλισμένα δάπεδα.(μασίφ ξύλο με προγυαλισμένη επιφάνεια). Η επιφάνεια στην οποία θα τοποθετηθούν πρέπει να είναι εντελώς επίπεδη, όπως και στα κολλητά.

Σε κάθε περίπτωση τοποθέτησης πατωμάτων, πρέπει να υπάρχει ο αρμός διαστολής , Γι’ αυτό όπου τοποθετείται σοβατεπί το δάπεδο δεν πρέπει να αγγίζει τον τοίχο. Όπου υπάρχουν κατωκάσια το ξύλο πρέπει να εφάπτεται στο μάρμαρο. Εάν όμως η επιφάνεια του δαπέδου  είναι μεγάλη, πρέπει απαραίτητα να τοποθετηθεί φελλός ανάμεσα στο ξύλο και στο μάρμαρο για να απορροφηθούν οι διαστολές και οι συστολές.

  logo
  Δάπεδα ξύλινα μασίφ & Προγυαλισμένα, Laminate, Εξωτερικού χώρου, Ξύλινες σκάλες - Επενδύσεις εσωτερικού & Εξωτερικού χώρου

  Στοιχεία επικοινωνίας

  12ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς